Vanliga frågor när man söker bostad

 


Hur söker jag en lägenhet?

Alla vår lediga objekt publiceras  här på portalen under "lediga bostäder" och under "bostadssnabben". Publiceringen pågår under 5 dygn och under den tiden kan alla som är registrerade i kön anmäla intresse på  dom publicerade lägenheterna. 

Under rubriken "brostadssnabben" publiceras lägenheter som har kort tid till inflyttning, så här behöver man kunna tillträda det datum lägenheten är ledig.


Hur många kö poäng krävs?

Det går tyvärr inte att säga hur många kö poäng som krävs för en bostad, eftersom varje gång vi publicerar är det olika antal personer som söker. Vi kan inte i förväg veta vilka som kommer söka vilka bostäder eller hur många poäng dom sökande har. Alla objekt som publiceras ligger publicerade i 5 dagar och då kan alla som står i kön gå in och anmäla intresse. Vi beviljar inga förturer på sociala, ekonomiska eller medicinska grunder. Hushåll med särskilda stödbehov hänvisas till Strängnäs kommun.

Nedan visas genomsnittliga poäng per område :

Ort                              Genomsnittlig köpoäng
Åkers styckebruk                        834
Mariefred                                  1093
Strängnäs                                  1209

 


Vad händer efter att jag gjort min intresseanmälan?

Först måste sista anmälningstidpunkt passera. (tiden då lägenheten inte längre finns kvar på portalen för att anmäla intresse) 

Därefter kommer dom 5 personer ,med högst köpoäng och som blir godkända i vår kreditkoll, kontaktade via mail med ett erbjudande samt visningsinformation. 

 


Hur lägger jag in/ tar bort en bevakning? 

En bevakning gör att man får mail när objekt som matchar publiceras på sidan. Man lägger in en bevakning genom att spara filtreringen man gör under tex sök bostad. 

Här finns en lmanual: Lägga in & ta bort en bevakning

 


Hur många intresseanmälningar kan jag göra? 

Det finns ingen begränsning på hur många intresseanmälningar du kan göra, MEN du kan bara tacka nej till 3 erbjudanden under en 12 månaders period. Sedan utlöser en spärr för kommande 6 månader. Så anmäl bara intresse på dom objekt du  är intresserad av!

 


Hur svarar jag på ett erbjudande?

Du loggar in här på mina sidor och går in under " mina erbjudanden" där ska du under rubriken " obesvarade erbjudanden" ha ett erbjudande att svara på. 

Här finns en lättare manual: Svara på ett erbjudande. 

 


Vad händer när jag tackat ja? 

När sista svarstid passerat kontaktar vi dom sökande som har tackat ja via det kontaktsätt man valt i sin profil. Där begär vi in komplettering utav er ansökan med inkomstuppgifter osv. Mer om vad som krävs hittar ni här under våra uthyrningsregler.  

Man får 5 arbetsdagar på sig att komplettera med dom uppgifter vi behöver. 

Lägenheten kommer tilldelas den som har flest köpoäng samt blir godkänd enligt våra uthyrningsregler. 

 


Lägenheten jag tackade ja till står " under behandling"?

Det betyder att vi håller på att behandla ansökningarna. Av dom 5 personer som fått erbjudandet behandlas ansökningarna i turordning. När lägenheten är uthyrd ( kontrakt är skrivet) kommer restrerande sökande som har fått ett erbjudande på bostaden att få ett mail om att "lägenheten har gått till en annan sökande". 

 


Jag bor hos er idag, hur lång uppsägningstid har jag? 

Du kan läsa reglerna kring uppsägningstider här i våra regler för uthyrning. Tänk på att det kan bli dubbla hyror beroende på när tillträdet på den nya lägenheten är. 

 


Jag är spärrad, varför? 

Man kan bara tacka nej till 3 erbjudanden under en 12 månaders period. Även ett ej svar räknas som ett nej. Köpoängen försvinner inte , men man blir spärrad från att göra fler intresseanmälningar under dom kommande 6 månaderna.