Vanliga frågor när man söker bostad

 


Hur söker jag en lägenhet?

Alla vår lediga objekt publiceras  här på portalen under "lediga bostäder" och under "bostadssnabben". Publiceringen pågår under 5 dygn och under den tiden kan alla som är registrerade i kön anmäla intresse på  dom publicerade lägenheterna. 

Under rubriken "brostadssnabben" publiceras lägenheter som har kort tid till inflyttning, så här behöver man kunna tillträda det datum lägenheten är ledig.


Står jag kvar i kön ? 

Den sökande ansvarar själv för att hålla sin registrering i kön aktiv genom att logga in minst 1 gång var 12:e månad. Om den sökande inte loggar in under en period av tolv månader, blir den sökande avregistrerad, förlorar sina poäng, och en ny registrering krävs. Detta berör inte de hyresgäster som har ett bostadskontrakt. En påminnelse om inloggning skickas 3 månader innan avregistreringen sker till det sätt man valt i sin ansökan som kontaktsätt (e-post/brev). Sökanden som valt brev som kontaktsätt får ett fysiskt brev skickat till angiven adress. Adresseftersökning görs inte för post som kommer i retur.

 


Hur avregistrerar jag mig från bostadskön?

Om man är inaktiv ( inte loggar in) på 12 månader kommer man automatiskt att avregistreras i bostadskön.  Man kan även kontakta oss på uthyrning@strangnasbostadsab.se


Hur många kö poäng krävs?

Det går tyvärr inte att säga hur många kö poäng som krävs för en bostad, eftersom varje gång vi publicerar är det olika antal personer som söker. Vi kan inte i förväg veta vilka som kommer söka vilka bostäder eller hur många poäng dom sökande har. Alla objekt som publiceras ligger publicerade i 5 dagar och då kan alla som står i kön gå in och anmäla intresse. Vi beviljar inga förturer på sociala, ekonomiska eller medicinska grunder. Hushåll med särskilda stödbehov hänvisas till Strängnäs kommun.

Nedan visas genomsnittliga poäng per område :

Ort                              Genomsnittlig köpoäng
Åkers styckebruk                        834
Mariefred                                  1093
Strängnäs                                  1209

 


Vad händer efter att jag gjort min intresseanmälan?

Först måste sista anmälningstidpunkt passera. (tiden då lägenheten inte längre finns kvar på portalen för att anmäla intresse) 

Därefter kommer dom 7 personer ,med högst kö poäng och som blir godkända i vår kreditkoll, bli kontaktade via mail. 


Hur lägger jag in/ tar bort en bevakning? 

En bevakning gör att man får mail när objekt som matchar publiceras på sidan. Man lägger in en bevakning genom att spara filtreringen man gör under tex sök bostad. 

Här finns en lmanual: Lägga in & ta bort en bevakning

 


Hur många intresseanmälningar kan jag göra? 

Det finns ingen begränsning på hur många intresseanmälningar du kan göra, MEN du kan bara tacka nej till 3 erbjudanden under en 12 månaders period. Sedan utlöser en spärr för kommande 6 månader. Så anmäl bara intresse på dom objekt du  är intresserad av!

 


Hur svarar jag på ett erbjudande?

Du loggar in här på mina sidor och går in under " mina erbjudanden" där ska du under rubriken " obesvarade erbjudanden" ha ett erbjudande att svara på. 

Här finns en lättare manual: Svara på ett erbjudande. 

 


Vad händer när jag tackat ja? 

När sista svarstid passerat kontaktar vi dom sökande som har tackat ja via det kontaktsätt man valt i sin profil. Där begär vi in komplettering utav er ansökan med inkomstuppgifter osv. Mer om vad som krävs hittar ni här under våra uthyrningsregler.  

Man får 5 arbetsdagar på sig att komplettera med dom uppgifter vi behöver. 

Lägenheten kommer tilldelas den som har flest köpoäng samt blir godkänd enligt våra uthyrningsregler. 

 


Lägenheten jag tackade ja till står " under behandling"?

Det betyder att vi håller på att behandla ansökningarna. Av dom 5 personer som fått erbjudandet behandlas ansökningarna i turordning. När lägenheten är uthyrd ( kontrakt är skrivet) kommer restrerande sökande som har fått ett erbjudande på bostaden att få ett mail om att "lägenheten har gått till en annan sökande". 

 


Jag bor hos er idag, hur lång uppsägningstid har jag? 

Du kan läsa reglerna kring uppsägningstider här i våra regler för uthyrning. Tänk på att det kan bli dubbla hyror beroende på när tillträdet på den nya lägenheten är. 

 


Jag är spärrad, varför? 

Man kan bara tacka nej till 3 erbjudanden under en 12 månaders period. Även ett ej svar räknas som ett nej. Kö poängen försvinner inte , men man blir spärrad från att göra fler intresseanmälningar under dom kommande 6 månaderna. 


När nollas mina poäng ? 

Dina poäng nollas när du signerat ett hyresavtal. Men poängen börjar om från dag 1 av ditt hyresavtal och man samlar 1 poäng per dag. Du kan dock inte börja använda dina poäng och söka bostad hos oss igen förrän efter du bott i 1 år. Då kan man åter igen logga in och söka bostad hos oss igen. 


Jag vill byta till en större eller mindre bostad. Hur gör jag?

Först måste man ha bott i minst 12 månader innan man kan ansöka om ett byte.

Man kan byta på 2 sätt: 

- hitta en bytespartner själv via annonsering eller liknande och när man kommit överens lämna in en bytesansökan till oss som vi behandlar. Man behöver inte byta inom vårat bestånd men det måste vara en hyresrätt man byter med. 

-Man kan söka en bostad hos oss bland dom bostäder vi publicerar ut som lediga med dom poäng man har. Det man behöver tänka på är när tillträdesdatumet på den nya bostaden är och på hur lång uppsägningstid man har.  Mer om detta och regler kring det hittar ni här


Folkbokföring 

Du som bor i en lägenhet hos oss ska vara folkbokförd på lägenheten. När du flyttar ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket (https://skatteverket.se/flytta ) så att du får rätt folkbokföringsadress. Gör din anmälan i förväg. Skatteverket sprider din nya adress till samtliga myndigheter och även till många företag. Vill du ha eftersändning av din post får du beställa det hos Svensk adressändring (www.adressandring.se).


Kan jag söka åt någon annan? 

Nej , kö poängen är personliga och kan inte överlåtas. Söker man en bostad ska personen som söker och skriver avtalet ha för avsikt att flytta dit. Man kan inte söka åt barn eller bekanta utan varje registrering i kön är personlig. 

Kan jag hjälpa min mor / far som är äldre ? 

Självklart kan ni det! Men dom måste vara registrerade i kön på sina personuppgifter och intresseanmälningarna måste vara gjorda från deras inloggningar.